Ahad, 9 Disember 2012

Udang Cinta Bersos

Bahan :~
  • Udang
  • Tepung Beras
  • Tepung Gandum
  • Garam
  • * Tepung Beras & Gandum disatukan *
Bahan Sos :~
  • Sos Lada Hitam
  • Gula
  • Garam
Caranya ( Udang )
  1. Udang dicelupkan dalam tepung yang disatukan
  2. Goreng & Asingkan.
Caranya ( Sos )
  1. Panaskan kuali
  2. Masukkan sos, sedikit air
  3. Masukan Garam, Gula & Perasa ( kalau mahu)
  4. Kacau sehingga pekat
  5. Sediakan udang dalam pinggan ( hias mengikut citarasa anda )
  6. Tuangkan sos pada Udang
# Selamat Mencuba # (^^, )



Asam Pedas Ikan Cencaru





Bahan :

Ikan Cencaru
Cili
Bawang Merah & Putih
Air Asal Jawa
Bendi

Caranya :
~ Panaskan minyak
~ Tumiskan Bawang Merah & Putih
~ Masukkan Cili ( Tunggu masak )
~ Masukkan Ikan Cencaru
~ Masukkan Air Asam Jawa
~ Masukkan Bendi
~ Tunggu hingga masak

# Selamat Mencuba (^_^ )


Sambal Sotong Berkacang


Bahan :
  1.  Sotong Besar 
  2. Kacang Tanah ( Ditumbuk )
  3. Cili 
  4. Bawang Merah & Putih
  5. Air Asam Jawa
  6. Garam, Gula , Perasa
Caranya :
  1.  Panaskan minyak masak tumiskan bawang merah & putih
  2. Masukkan Cili & Tunggu cili agak masak/ garing
  3. Masukkan Sotong
  4. Masukkan Air asam jawa
  5. Mendidih masukkan Garam, Gula & Perasa




Sosej Gulung bersama Coeslow


Bahan : Sosej Gulung
  1. Sosej 
  2. Roti Putih ( cadangan Gardenia) - Dimampatkan / Dinipiskan (gelek)
  3. Telur ( dikacau )
Bahan Coeslow :


  1. Kobis ( Didadu halus )
  2. Lobak Merah ( Carrot ) ( Didadu )
  3. Garam, Gula / Perasa
  4. Mayonis
  5. Serbuk lada hitam ( jika mahu )
Caranya :

  • Masakkan sosj dahulu & Asingkan
  • Sediakan roti yang sudah dinipiskan
  • Letakkan sosej dalam roti ( Gulungkan )
  • Celup telur & masak
Coeslow :
  • Masukkan Kobis & Lobak Merah yang siap didadu
  • Masukkan mayonis
  • Masukan Serbuk lada hitam sedikit ( jika mahu ),Garam, Gula/Perasa
  • Gaulkan

~ Sup Cendawan bersama Ayam ~




Bahan :~

# Cendawan
#  Bawang Besar & Putih
# Ayam
# Air

Caranya :~
# Tumiskan bawang besar & putih
# Masukkan Ayam , Cendawan & Air
 # Tunggu hingga mendidih & angkat