Bahan
- Ayam ( 8 Ketul )
- Labu Air ( Setengah Biji )
- Serbuk Kari Ayam ( 1 Paket ) - Gaull bersama cili kering kisar, bawang meah dan putih kisar dan sedikit air
- Bawang Merah & Putih ( Hiris)
- Santan ( 1 Biji Kelapa )
- Daun Kari ( 4-5 helai )
Cara
- Tumiskan bawang merah dan putih yang dihiris dan daun kari. Masukan serbuk kari yang telah dicampur bahan-bahan dinyatakan.
- Tunggu rempah garing. Masukan Ayam. Masukan air untuk kuahnya. Masukan garam dan Santan.
- Tunggu mendidih masukan pula labu air. Didihkan sekali lagi.
Bahan
- Sotong ( 6 Ekor ) - Hiris
- Tepung Beras ( 1 Cawan )
- Daun Kari ( 6 helai ) - Racik
- Daun Kunyit ( 1 Helai - Kecil ) - Racik
- Garam dan Gula
- Pewarna Kuning
- Serbuk Penaik ( Soda Berkarbonat )
Cara
- Gaulkan Tepung Beras + Air + Daun Kunyit + Daun Kari
- Masukan serbuk pewarna (jika mahu)
- Masukan Garam & Gula
- Celupkan Sotong dengan Tepung yang digaul tadi.
- Masak sotong hingga garing supaya tidak liat.
Bahan :~
- Kangkung ( Seikat )
- Udang ( saiz sederhana ) - 7-8 Ekor
- Cili Merah + Cili Padi ( 3-4 tangkai ) - Tumbuk
- Belacan ( 1 Sudu Teh )
- Air Asam Jawa ( 1 sudu Besar )
- Garam dan Gula.
- Bawang Merah dan Putih ( Hiris )
Caranya :~
- Tuniskan bawang merah & putih. Masukkan udang. Tunggu udang kemerahan.
- Masukan cili merah dan padi yang telah ditumbuk. Tunggu sedikit garing masukan air asam jawa dan belacan. Tunggu mendidih.
- Masukan garam dan Gula.
- Gaul sebati.