Rabu, 29 Mei 2013

Kari Ayam dengan Labu Air


Bahan
  • Ayam ( 8 Ketul )
  • Labu Air ( Setengah Biji )
  • Serbuk Kari Ayam ( 1 Paket ) - Gaull bersama cili kering kisar, bawang meah dan putih kisar dan sedikit air
  • Bawang Merah & Putih ( Hiris)
  • Santan ( 1 Biji Kelapa )
  • Daun Kari ( 4-5 helai )
Cara
  • Tumiskan bawang merah dan putih yang dihiris dan daun kari. Masukan serbuk kari yang telah dicampur bahan-bahan dinyatakan.
  • Tunggu rempah garing. Masukan Ayam. Masukan  air untuk kuahnya. Masukan garam dan Santan.
  • Tunggu mendidih masukan pula labu air. Didihkan sekali lagi.


Sotong Goreng Tepung bersama Daun Kunyit & Kari


Bahan
  1. Sotong ( 6 Ekor ) - Hiris
  2. Tepung Beras ( 1 Cawan )
  3. Daun Kari ( 6 helai ) - Racik
  4. Daun Kunyit ( 1 Helai - Kecil ) - Racik
  5. Garam dan Gula
  6. Pewarna Kuning
  7. Serbuk Penaik ( Soda Berkarbonat )
Cara
  • Gaulkan Tepung Beras + Air + Daun Kunyit + Daun Kari
  • Masukan serbuk pewarna (jika mahu)
  • Masukan Garam & Gula
  • Celupkan Sotong dengan Tepung yang digaul tadi.
  • Masak sotong hingga garing supaya tidak liat.

Kangkung Goreng Belacan dengan Udang


Bahan :~
  • Kangkung ( Seikat )
  • Udang ( saiz sederhana ) - 7-8 Ekor
  • Cili Merah + Cili Padi ( 3-4 tangkai ) - Tumbuk
  • Belacan ( 1 Sudu Teh )
  • Air Asam Jawa ( 1 sudu Besar )
  • Garam dan Gula.
  • Bawang Merah dan Putih ( Hiris )

 Caranya :~

  • Tuniskan bawang merah & putih. Masukkan udang. Tunggu udang kemerahan. 
  • Masukan cili merah dan padi yang telah ditumbuk. Tunggu sedikit garing masukan air asam jawa dan belacan. Tunggu mendidih.
  • Masukan garam dan Gula.
  • Gaul sebati.