Rabu, 26 Disember 2012

Rojak Timun

Bahan 
  1. Timun ( potong )
  2. Tauhu ( digoreng & dipotong )
  3. Petis
  4. Kacang ( Tumbuk )
Caranya 
  • Gaulkan kesemuanya...



Sup Tulang

Bahan :~
  • Tulang (isi sedikt )
  • Rempah sup / sup bujut (adabi )
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Batang Saderi
  • Kentang
  • Tomato
  • Halia
  • Kulit Kayu manis
  • Bunga Lawang
  • Buah Pelaga
Caranya :~
  
     *  Rebuskan tulang dahulu supaya senang empuk apabila dimasak.
  1. Panaskan minyak
  2. Tumiskan bawang merah & putih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, halia
  3. Tuangkan air ( terserah pada anda ) - sup
  4. Masukkan sup bunjut ( tulang ) / rempah sup
  5. Masukkan Tulang & Kentang ( tunggu mendidih & empuk )
  6. Masukkan tomato & batang saderi.
# nak lagi sedap goreng bawang besar sampai garing tuangkan dalam sup & biarkan sekejap ( mendidih )


Puff Ketam bersos Keju

Bahan : Bekas / Kulit
  1. Tepung Gandum
  2. Tepung Jaggung
  3. Minyak ( dipanaskan )
Bahan : Inti
  • Ketam ( 1 Pek )
  • Sosej
  • Keju
  • Sos Cili
Cara : Bekas / Kulit
  • Gaulkan tepung gandum, tepung jaggung , air dan minyak panas
  • Uli sehinga tidak melekat
  • Bentukkan spt mangkuk
  • Bakar / Goreng 
Cara : Inti
  • Ketam & sosej dipotong & digoreng
Cara Penyediaan :~
  1. Letakkan Keju yang dicairkan 
  2. Letakkan Sos
  3. Letakkan sosej & ketam
  4. Diatasnya letakkan keju & sos sekali lagi..