Selasa, 8 Januari 2013

Kerabu Mangga

BAHAN 
  • Mangga ( Hiris Panjang dan Halus )
  • Sos Sotong
  • Cili Padi ( Hiris Halus )
  • Gula 
  • Kacang Tanah ( Tumbuk )
  • Belacan
CARA 
  1. Gaulkan kesemua bahan.
  2. Biar seketika supaya bahan semua sebati.


KARI SOTONG

BAHAN
  • Sotong
  • Rempah Kari
  • Santan
  • Air
  • Kentang
  • Daun Kari
  • Bawang Besar dan Putih ( Hiris )
CARA
  • Tumiskan bawang. & Daun Kari
  • Masukan rempah ( tunggu garing )
  • Masukkan Air
  • Masukkan sotong.
  • Masukkan Kentang
  • Tunggu semua masak.
  • Masak antara 30 - 45 mnt.


Cempedak Goreng

BAHAN
  • Cempedak
  • Tepung Gandum
  • Tepung Jaggung 
  • Garam
  • Gula
  • Pewarna Kunung ( jika mahu )
CARA
  • Campurkan kedua-dua tepung.
  • Kacau sebati bersama air jangan terlalu cair
  • Masukan pewarna.
  • Masukkan garam & gula
  • Panaskan minyak & Goreng.