Selasa, 28 Mei 2013

Tomyam Kung


Bahan
  1. Udang ( 15 Ekor )
  2. Sotong ( 2 Ekor )
  3. Isi Ayam (Dadu)
  4. Cili Padi ( 10 batang )
  5. Lobak Merah ( Setengah Batang ) - Hiris 
  6. Tomato ( 1 Biji )
  7. Kobis ( Setengah ) - Hiris
  8. Serai ( 2 Batang ) - Titik
  9. Perencah Tomyam Kung (Adabi)
  10. Bawang Putih dan Merah ( Ditumbuk Kasar )
  11. Air Limau Nipis
Cara
  • Tumiskan Bawang Merah & Putih serta Serai (1 batang)
  • Masukan perencah tomyam. Biarkan seketika
  • Masukkan Air. 
  • Tunggu mendidih sebentar. Masukan Isi ayam, Udang, Sotong dan Lobak Merah serta Serai ( 1 batang ). Kemudian masukan daun limau purut.
  • Tunggu mendidih. Masukan air Limau Nipis & Cili Padi.
  • Akhir sekali maskukan kobis dan tomato.