Bahan
- Ayam ( 4 -5 Ketul )
- Rempah Kari ( 1/2 paket )
- Cili Kering ( Kisar ) ( 2 sudu Besar )
- Garam & Perasa secukup rasa
Cara
- Gaulkan ayam dengan cili kering dan rempah kari. Perap selama 20 - 30 minit.
- Campurkan dengan garan , gula atau perasa.
- Goreng Ayam dengan api yang sederhana hingga garing.
BAHAN
- Petola ( 1 Biji )
- Telur ( 1 Biji )
- Bawang Merah & Putih (Kisar)
- Garam dan perasa
CARA
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah & putih.
- Kemudian masukan petola dan telur.
- Gaulkan hingga rata.
Bahan :~
- Ikan Pari ( 1 Ekor )
- Cili Kering ( Kisar )
- Air Asam Jawa ( 2 - 3 Cawan )
- Bendi ( 4 Batang )
- Halba ( 1 sudu kecil )
- Bawang Merah ( Hiris )
- Bawang Putih (Hiris )
- Halia ( 1 cm ) (Hiris)
- Lada Hitam ( 5 - 6 biji ) (Tumbuk Kasar )
- Serbuk Kunyit ( 1 Sudu Kecil )
- Garam , Perasa atau Gula ( Ikut kesukaan anda )
Cara :~
- Panaskan minyak. Tumiskan Bawang Merah & Putih bersama halba serta halia. Tunggu hingga naik baunya.
- Masukkan Cili dengan kunyit dan lada hitam. Tunggu hingga cili masak dan agak garing sedikit.
- Kemudian masukan Ikan Pari biarkan Ikan setengah masak sebentar.
- Masukan pula Air Asam Jawa. Biarkan ia mendidih,apabila mendidih masukkan pula Bendi . Biarkan ia mereneh 20 - 30 minit.
- Kemudian masukan garam dan perasa.