Bahan :~
- Ikan Tenggiri ( 4 -5 keping )
- Telur Tenggiri ( 3 - 4 keping )
- Cili Kering ( Kisar )
- Bawang Merah & Putih ( Kisar )
- Lada Hitam ( 1 sudu kecil ) - Dtumbuk
- Serbuk Kunyit
- Air Asam Jawa ( 1 cawan Besar )
- Bendi ( 6 - 8 Batang )
- Halba
- Halia
Cara :~
- Panaskan minyak masak untuk menumis. Masukkan bawang, halia dan halba. serta lada hitam. Biarkan seketika hingga agak garing. Masukkan cili kering yang telah dikisar bersama serbuk kunyit.
- Masukkan Ikan Tenggiri bersama air asam jawa.
- Tunggu mendidih. Masukkan bendi tunggu mendidih seketika, masukan pula telur ikan tenggiri. Tunggu hingga kesemua bahan masak. SELAMAT MENCUBA !!! =)