Bahan
- Ikan Pari ( 8 Keping )
- Cili Kering ( Kisar)
- Lada Hitam ( 10 Biji) - Tumbuk jangan terlalu halus
- Air Asam Jawa ( 1 Mangkuk )
- Daun Kesum ( 5-6 Helai)
- Terung ( Bulat Kecil) / Bendi
- Bawang Putih dan Merah ( Ditumbuk)
- Serbuk Kunyit (1 Sudu Kecil)
- Minyak Masak
Cara
- Panaskan minyak ( 1/2 Cawan ). Tumis bawang merah kemudian bawang putih bersama lada hitam.
- Tunggu naik baunya. Masukkan Cili Kering yang sudah dikisar.Tunggu Cili masak.Masukkan serbuk kunyit.
- Masukkan Ikan Pari. Gaul sebentar.
- Masukkan Air Asam Jawa. Tunggu hingga mendidih.
- Masukkan Daun Kesum dan Terung. Biarkan hingga terung agak empuk.
- Masak dalam 30-45 minit.