Ahad, 28 April 2013

Asam Pedas Ikan Pari

Bahan 
  • Ikan Pari ( 8 Keping )
  • Cili Kering ( Kisar)
  • Lada Hitam ( 10 Biji) - Tumbuk jangan terlalu halus
  • Air Asam Jawa ( 1 Mangkuk )
  • Daun Kesum ( 5-6 Helai)
  • Terung ( Bulat Kecil) / Bendi
  • Bawang Putih dan Merah ( Ditumbuk)
  • Serbuk Kunyit (1 Sudu Kecil)
  • Minyak Masak
Cara
  1. Panaskan minyak ( 1/2 Cawan ). Tumis bawang merah kemudian bawang putih bersama lada hitam.
  2. Tunggu naik baunya. Masukkan Cili Kering yang sudah dikisar.Tunggu Cili masak.Masukkan serbuk kunyit.
  3. Masukkan Ikan Pari. Gaul sebentar.
  4. Masukkan Air Asam Jawa. Tunggu hingga mendidih.
  5. Masukkan Daun Kesum dan Terung. Biarkan hingga terung agak empuk.
  6. Masak dalam 30-45 minit.



Crispy Curry Potato


Bahan :~
  • Kentang ( 2Biji ) - Potong
  • Serbuk Kari (1 Sudu Besar )
  • Tepung Campuran ( 1 Cawan )
  • Garam
  • Minyak Masak
  • Air
Caranya :~
  • Gaulkan Tepung Campuran + Air + Serbuk Kari + Garam.
  • Panaskan Minyak Masak.
  • Celup kentang dengan Tepung yang sudah digaul sebati.
  • Goreng hingga kuning keemasan.