Khamis, 31 Januari 2013

Ikan Percik


BAHAN
  • Ikan Kembung atau sebagainya ( Rebus /  Panggang )
  • Garam & Perasa ( ajinomoto )
Kuah 
  • Santan
  • Serai
  • Gula Merah
  • Garam
  • Gula pasir
  • Bawang Merah & Putih ( Kisar )
CARANYA 
  • Rebus / panggang Ikan.. Asingkan dan letakkan dalam pinggan
  • Kuah pula masukkan kesemua bahan. Masak hingga mendidih.
  • Tuangkan kuah diatas Ikan.


Bebola Ayam Crispy


BAHAN ~

Bebola Ayam
  • Ayam ( Dikisar . Jangan terlalu halus )
  • Biskut Lemak / Jaggung ( mesin hancur )
  • Tauhu ( Hancurkan )
  • Garam 
  • Gula 
  • Serbuk Lada Hitam
Kentang Putar 
  • Kentang ( Rebus bersama Kulit )
  • Lada Hitam (tumbuk / serbuk )
  • Garam
CARA ~

Bebola Ayam Crispy 
  1. Gaulkan ayam + serbuk lada hitam + tauhu + Garam + Gula
  2. Bulatkan.
  3. Celupkan dengan Biskut yang telah dihancurkan
  4. Goreng hingga garing & masak
  5. Pastikan api perlahan.
Ketang Putar
  1. Masukkan Kentang + Lada Hitam + Garam & sedikit air.
  2. Putarkan hingga pekat & halus.