Bahan
- Kelapa Parut ( 1/ 2 Biji )
- Daun Kunyit ( Hiris ) - 1 Helai
- Serbuk Kunyit
- Daun Pisang
- Garam dan Gula
- Cili Kering Kisar ( 1 sudu Besar )
- Tepung Ubi ( 2 Sudu Besar )
- Udang ( boleh juga menggunakan bahan selain udang )
Cara
- Gaulkan Kelapa Parut + Daun Kunyit + Serbuk Kunyit + Cili Kering + Tepung Ubi + Udang + Gula + Garam.
- Kisar sediktit jika mahu. Buatkan acuan dengan daun pisang.
- Kemudian Kukus selalam 30 - 35 minit.
Bahan :
- Ikan Duri ( 1 Ekor ) - Saiz sederhana - Goreng dahulu
- Santan ( 1 Biji )
- Tempoyak ( 1 Mangkuk Kecil )
- Cili Padi ( 5 - 10 Tangkai )
- Garam / Gula / Perasa
- Serbuk kunyit ( 1 sudu Kecil )
- Bawang Merah & Putih ( 2 - 3 sudu besar )
Cara
- Masukkan Air bersama bawang + serbuk kunyit + cili padi. Biarkan ia mendidih.
- Kemudian masukan tempoyak. Tunggu mendidih seketika sahaja. Masukkan pula santan.
- Kacau supaya santan tidak pecah minyak dan masukkan Ikan duri yang telah digoreng. Kemudian masukan garam secukup rasa.
- Biarkan seketika.
Bahan
- Tepung Beras ( 2 Cawan )
- Santan ( 3 sudu Besar )
- Telur ( 1 biji )
- Kapur ( secubit )
- Garam (secukup rasa )
- Kacang Tanah ( 1 mangkuk kecil )
- Ikan Bilis ( 1 mangkuk kecil )
- Jintan Manis ( 3 sudu Besar )
Cara
- Campurkan tepung beras + santan + garam + kapur dan air hingga sebati. Jangan terlalu cair.
- Panaskan minyak . Kemudian letakkan tepung tadi diatas acuan . Kemudian letakkan kacang tanah + ikan bilis + jintan manis.
- Celupkan ke dalam minyak. Biarkan hingga ia terkeluar dengan sendiri daripada acuan.
- Kemudian goreng hingga kuning keemasan.