Bahan
- Ayam ( 5 - 6 ketul )
- Cili Kering ( Kisar )
- Madu (Asli )
- Serai ( 2 batang ditumbuk )
- Halia ( tumbuk )
- Bawang Putih & merah ( tumbuk )
- Kicap ( 1 sudu teh )
- Sos Tiram ( 1 sudu teh )
- Santan
- Garam , Perasa & Gula.
Cara
- Perap ayam bersama cili, madu, serai ( satu batang sahaja ), halia, bawang merah & putih serta gula.
- Sementara tunggu perapan sebati, sediakan bekas. Gaulkan cili, serai ( 1 batang ), halia, bawang merah dan putih, gula, garam , perasa serta santan.
- Bakar / Panggang ayam yang telah diperap selama 30 - 45 mnit tadi. Kemudia apabila ayam sudah masak asingkan kedalam pinggan lain.
- Masak bahan yang digaul sebagai kuah untuk ayam percik.
- Masak kuah ayam percik sehingga pekat sedikit.
# SELAMAT MENCUBA ! # (^^,)