Bahan :~
- Mi Siput ( 5 keping )
- Cili Kering ( Kisar ) ( 1/2 Cawan )
- Ikan Bilis ( 2 sudu Besar )
- Bawang Merah & Putih ( Hiris )
- Gula ( 2 Sudu Besar )
- Air Asam Jawa ( 2 Sudu Besar ) - Pekat
- Air ( 1/2 cawan )
Cara :~
Sambal Tumis
- Panakan minyak. Tumiskan Bawang Merah dan Putih. Masukkan cili Kering yang telah dikisar. Biarkan cili agak garing & masak. Masukkan Air asam jawa + Gula + Ikan Bilis dan Air biasa. Biarkan sambla pekat dan masak.
Mi Siput Ranggup
- Panaskan minyak. Minyak biar betul2 panas.
- Gorengkan mi siput satu persatu hingga seperti keropok.
#makan dengan sambal tumis dengan sapu diatas mi siput tersebut.# =)