Khamis, 4 April 2013

Nasi Ayam


BAHAN ( NASI )
  • BERAS ( 4 CAWAN )
  • LOBAK MERAH
  • DAUN BAWANG
  • GARAM
  • AIR REBUSAN AYAM
BAHAN ( AYAM GORENG )
  • AYAM ( 8 KETUL )
  • KICAP ( 8 SUDU BESAR )
  • GULA
  • SOS TIRAM
BAHAN ( SUP )
  • AYAM
  • AIR
  • KULIT KAYU MANSI
  • BUNGA LAWANG
  • BAWANG MERAH & PUTI H ( HIRIS )
  • HALIA
  • BUAH PELAGA
BAHAN ( KUAH CILI )
  • CILI
  • BAWANG PUTIH ( KISAR )
  • GULA
  • AIR ASAM JAWA
  • GARAM
BAHAN ( KUAH KICAP )
  • KICAP PEKAT
  • CILI PADI (KISAR)
  • GULA
CARANYA 
  1. NASI
  • BERAS DIBASUH DAHULU. MASUKAN BERAS DENGAN AIR REBUSAN AYAM BERSAM GARAM. TUNGGU NASI MASAK. TABURKAN LOBAK MERAH (HIRIS) 
2. AYAM GORENG
  • LETAKAN AYAM, KICAP, SOS TIRAM DAN GULA. PERAP SELAMA 30 MINIT ATAU LEBIH. 
  • PANASKAN MINYAK MASAK. GORENG HINGGA GARING DAN MASAK.
3. SUP
  • PANASKAN PERIUK. MASUKKAN MINYAK MASAK. TUMISKAN BAWANG MERAH 7 PUTIH, KULIT KAYU MANIS, BUAH PELAGA, BUNGA LAWANG DAN HALIA HINGGA WANGI. KEMUDIAN MASUKKAN AYAM  BERSAMA AIR. TUNGGU MENDIDIH MASUKKAN GARAM. MASAK SELAMA 30 - 45 MINIT.
4 .KUAH CILI
  • MASUKAN CILI, BAWANG PUTIH, AIR ASAM JAWA & GULA SERTA GARAM. GAULKAN KESEMUA BAHAN. KEMUDIAN MASAKAN DI DAPUR. MASAK 20 -30 MINIT.
5 .KUAH KICAP
  • KISAR CILI PADI BERSAMA AIR MASAK. KEMUDIAN ASINGKAN DALAM MANGKUK SERTA LETAKKAN KICAP DAN GULA. 
~ SELAMAT MENCUBA !!! ~ (^_^)


Puding Kastard Bersos


Bahan 
  • Tepung Kastard ( 1 Cawan )
  • Telur ( 2 Biji ) - Kuning sahaja
  • Santan ( 1 biji )
  • Susu ( Krim / Kotak )
  • Jaggung ( Tin ) - 2 Sudu 
  • Esen Vanilla
  • Gula 
  • Gula Merah ( sedikit sbg perhiasan )
Cara 
  • Masukan tepung kastard, telur, santan ( setengah sahaja), gula dan susu (1 cawan kecil), agak-agak jangan terlalu cair.. Gaulkan sebati.
  • Sementara itu, panaskan pengukus.
  • Tuangkan bahan kedalam acuan. Kukus 15 - 20 minit
  • Kemudia masakan sos. Masukkan Susu ( kotak )  1 atau 2 cawan, gula dan tepung kastard satu sudu besar, esen vanila Masak dengan api perlahan. Tunggu sehingga agak pekat sedikit.
  • Angkat Puding yang telah siap dikukus. Masukkan kedalam piring/pinggan. Letakkan krim jaggung (Tin) . Taburkan gula merah. Tuangkan sos tadi sekililingnya. Selamat Mencuba !! =)