Bahan
NASI PANDAN
- Moghul Basmathi ( Beras )
- Santan (1/2 Biji )
- Daun Pandan
- Air ( seceukupnya )
- Garam
Cara
- Masukan beras basmathi moghul + garam + santan + air & daun pandan
- Biarkan beras masak sepenuhnya
RENDANG AYAM
- Ayam (1/2 Ekor )
- Serai (1 Tangkai )
- Lengkuas ( 5 cm )
- Rempah Rendang
- Bawang Merah dan Puith ( Kisar )
- Santan ( 1 - 2 Biji Kelapa )
- Cili Kering ( Kisar ) - 4 -5 Sudu )
Cara
- Masukkan Bawang Merah + Putih + Santan + Serai + Lengkuas + Rempah Rendang + Cili Kering.
- Masak hingga ia mendidih sedikit . Kemudian masukan Ayam kerana ayam mudah dimasak berbanding daging.
- Kacau setiap 15 - 20 minit.
- Masak hingga sebati dan pekat. Kalau nak cair boleh juga ikut citarasa anda.
AYAM MASAK MERAH
- Ayam ( 4 - 5 Ketul ) - Goreng dahulu
- Cili Kering ( Kisar )
- Bawang Merah dan Putih ( Hiris )
- Gula
- Garam
- Sos Cili
Cara
- Tumiskan bawang merah & putih.
- Masukanc cili. Tunggu cili garing sedikit dan berubah warna (cili sudah masak ) .
- Masukan gula, sos cili dan garam secukupnya.
- Akhir sekali masukan Ayam yang telah digoreng, gaul rata.
ACAR DARAT
- Timun ( potong )
- Lobak Merah (potong )
- Bawang Merah ( Hiris )
- Cili Merah dan Hijau ( Hiris Nipis )
- Gula
- Cuka
Cara
- Masukan timun + lobak merah + Bawang Merah + Cili Merah dan Hijau +Gula + Cuka.
- Gaulkan sebati. Simpan dalam peti sejuk seketika bagi mendapat rasa yang enak.