Bahan
- Tepung Gandum ( 1 Mangkuk Kecil )
- Tepung Jagung (1 1/2 Mangkuk )
- Telur (Kuning sahaja)
- Esen Vanilla (1 Penutup penuh )
- Serbuk Badam ( 4 - 5 sudu Besar )
- Majerin ( 4 sudu Besar )
- Gula Kastor ( 1 Mangkuk )
- Coklat Nutella ( 7 - 8 Sudu Besar ) *nak guna cooking choclate pun boleh*
- Krim Keju ( Cream Chesse ) *Hiasan
- Badam ( Kisar ) *Hiasan
- Badam ( 500 gram )*diletak dalam doh
Cara
- Putarkan Majerin dan Gula kastor hingga sebati tak perlu putar hingga kembang.
- Masukan telur + esen vanilla. Gaulkan.
- Masukkan tepung gandum + tepung jagung + serbuk badam. Uli hingga menjadi doh & tidak melekat pada tangan. Jika doh masih melekat tambahkan tepung jagung.
- Betukan doh mengikut saiz kesukaan anda. Kemudian masukan juga badam didalamnya.
- Panaskan oven selama 5 - 8 minit (160 darjah celcius).
- Sapukan majerin diatas dulang pembakar. Letakkan doh tadi.
- Bakar kuih antara 15 - 20 minit * 180 darjah celcius.
- Apabila masak. Biarkan ia sejuk seketika.
- Masakan coklat + air 2 - 3 sudu besar sahaja(Nutella) . Jika cooking choclate cairkan coklat secara double boiling.
- Kemudian celupkan biskut kedalam coklat & letakan didalam bekas mengikut citarasa anda.
- Hiaskan biskut tadi dengan cream chesse dan badam. *Hiasan terpulang pada anda*
SELAMAT MENCUBA !!