Bahan
- Ayam ( 1/2 Ekor / Potong saiz sederhana / Goreng )
- Cili Kering ( Kisar )
- Tomato Puri / Tomato Paste ( 2 Sudu Besar )
- Bawang Besar ( 1/2 biji / Hiris )
- Bawang Putih ( 2 Ulas / Hiris )
- Gula
- Garam
Cara
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar & putih hingga warna keemasan dan wangi.
- Masukkan Cili kisar tadi & Paste tomato. Biarkan cili masak dan garing.
- Masukkan Ayam yang telah digoreng
- Gaul rata.
Bahan
- Serbuk / Rempah Kari ( 1 paket )
- Serbuk Cili ( 1/2 paket)
- Bawang Besar ( 1/2 biji ./ Hiris )
- Bawang Putih (2 ulas / Hiris )
- Buah Pelaga (4 biji )
- Halba ( 1 sudu kecil )
- Kulit kayu Manis ( 1 batang )
- Bunga Lawang ( 1 biji )
- Kentang ( 3 Biji / Dadu )
- Kacang Panjang ( 4 )
- Ayam ( Dadu )
- Lobak Merah ( 1/2 Biji )
- Santan ( 1/2 Biji )
Cara
- Panaskan minyak. Masukan bawang merah, bawang putih, buah pelaga, halba, kulit kayu manis. Biarkan hingga sedikit garing.
- Masukan rempah yang digau dengan serbuk cili + air. Biarkan ia rempah garing.
- Masukan Ayam + Lobak Merah & Kentang dan air secukupnya
- Biarkan hingga empuk
- Masukkan garam dan santan. Kacau sebentar,
- Masukkan kacang panjang. Biarkan 5 - 8 minit sahaja.
Bahan
- Telur (2 biji / Rebus )
- Lobak Merah (1/2 biji / Hiris )
- Kentang ( 2 biji / Rebus / Dadu )
- Sekuang (1/2 biji / Hiris )
Cara
- Campurkan kesemua bahan
- Gaul rata