BAHAN
- Terung
- Serbuk lada hitam
- Garam
CARA
- Gaulkan terung bersama serbuk lada hitam & Garam
- Bakar selama 10 - 15 mnt.
BAHAN
- Ketam
- Santan
- Cili Padi ( Tumbuk )
- Bawang Merah & Putih ( Tumbuk )
- Kunyit ( Serbuk )
- Garam, Gula
- Air
CARA
- Masukkan air, cili padi, kunyit & bawang. Tunggu mendidih.
- Masukkan Ketam. Tunggu ketam setengah masak.
- Masukkan Santan, garam, gula / perasa.
- Kacau supaya santan tak pecah minyak.
- Masak antara 30 - 45 mnt.
Bahan
- Agar-agar
- Santan
- Daun Pandan
- Gula
- Pewarna ( Hijau / terpulang pada anda )
CARA
- Letakkan air
- Masukkan agar-agar. Tunggu mendidih. Masukkan daun pandan.
- Masukkan gula. Tunggu agar-agar sebati.
- Asingkan kedalam bekas/ periuk lain
- Acuan 1 masukkan pewarna & gaul rata.
- Dalam periuk pula tuangka santan & gaul sebati bersama agar-agar.
- Mula-mula tuangkan agar2 warna hijau. Tunggu agak keras kemudian tuangkan pula lapisan atas.