Khamis, 10 Januari 2013

Terung Bakar

BAHAN
  • Terung
  • Serbuk lada hitam
  • Garam
CARA
  1. Gaulkan terung bersama serbuk lada hitam & Garam
  2. Bakar selama 10 - 15 mnt.


Ketam Masak Lemak Cili Padi

BAHAN
  1. Ketam
  2. Santan
  3. Cili Padi ( Tumbuk )
  4. Bawang Merah & Putih ( Tumbuk )
  5. Kunyit ( Serbuk )
  6. Garam, Gula
  7. Air
CARA
  • Masukkan air, cili padi, kunyit & bawang. Tunggu mendidih.
  • Masukkan Ketam. Tunggu ketam setengah masak.
  • Masukkan Santan, garam, gula / perasa.
  • Kacau supaya santan tak pecah minyak.
  • Masak antara 30 - 45 mnt.


Agar - Agar Santan Berlapis

Bahan 
  • Agar-agar
  • Santan
  • Daun Pandan
  • Gula
  • Pewarna ( Hijau / terpulang pada anda )
CARA
  • Letakkan air
  • Masukkan agar-agar. Tunggu mendidih. Masukkan daun pandan.
  • Masukkan gula. Tunggu agar-agar sebati.
  • Asingkan kedalam bekas/ periuk lain
  • Acuan 1 masukkan pewarna & gaul rata.
  • Dalam periuk pula tuangka santan & gaul sebati bersama agar-agar.
  • Mula-mula tuangkan agar2 warna hijau. Tunggu agak keras kemudian tuangkan pula lapisan atas.