Jumaat, 28 Disember 2012

Pucuk Paku Masak Lemak

BAHAN 
  1. Pucuk Paku
  2. Santan
  3. Kunyit
  4. Bawang Merah & Putih ( kisar )
CARA 
  • Masukkan bawang, kunyit & santan
  • Kacau sehingga mendidih
  • Masukkan pucuk paku
  • Masak sehingga 30 - 45 minit


Salad Sotong


BAHAN 
  • Sotong ( Rebus )
  • Timun ( Hiris )
  • Salad
  • Lobak Merah ( Hiris Panjang )
  • Tomato (Dadu)
  • Bawang Merah ( Hiris )
CARA
  • Susun kesemua bahan mengikut kreativiti anda
  • Perahkan air limau ( Nipis / Kasturi )
  • Letakkan sedikit sos sotong.



Ayam Berempah

BAHAN 
  1. Ayam
  2. Rempah Kari
  3. Jintan Manis ( tumbuk )
  4. Halba ( Tumbuk )
  5. Tepung Gandum 
  6. Tepung Jagung ( Lebih drpd t.gandum )
  7. Garam , Gula
  8. Kunyit
  9. Pewarna ros
  10. Daun Pisang ( hiasan )

CARA 
  • Kacau tepung gandum & t. jagung
  • Masukkan Rempah kari, Jintan, Halba, Kinyit , garam , gula & p'warna ros
  • Gaulkan dengan sedikit air
  • Panaskan minyak untuk menggoreng
  • Celupkan ayam bersama tepung yang siap digaul
  • Masak selama 20 - 30 minit.