Khamis, 2 Mei 2013

Kurma Daging Bermadu


Bahan
  • Daging ( 300 gram )
  • Kentang ( 2 Biji ) - Potong ikut kesukaan anda
  • Bawang Besar ( 2 Biji ) - Belah empat
  • Bawang Kecil dan Putih ( Hiris )
  • Cili Merah
  • Rempah Kurma ( 1 Paket kecil )
  • Kulit Kayu Manis ( 2 Batang )
  • Buah Pelaga ( 3 -4 biji )
  • Bunga Lawang ( 2 )
  • Madu Asli ( 1 Sudu )
  • Santan ( 1 biji Kelapa ) / Susu Cair ( 1 Cawan )
  • Minyak Masak
Cara
  1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang kecil dan putih. Tunggu naik baunya, masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan rempah kurma. Tunggu rempah masak (warna berubah )
  2. Masukkan daging dan kentang. Masukkan air supaya daging & kentang empuk.
  3. Apabila daging empuk, masukkan madu. Gaulkan.
  4. Kemudian masukkan santan. Kacau sebati supaya santan tidak naik minyak.
  5. Masukkan Cili Merah dan Bawang. Biarkan seketika dalam 3-5 minit.
Selamat Mencuba (^^,)


Kerabu Perut


Bahan 
  • Perut Lembu ( Dibersihkan dan Rebus hingga lembut )
  • Kerisik ( Tumbuk )
  • Cili Padi ( 10 - 15 tangkai )
  • Tomato ( 1 Biji ) - Dadu
  • Bawang Merah ( Hiris )
  • Air Limau Nipis ( 1 Sudu kecil )
  • Gula dan Garam
Caranya
  1. Campurkan kesemua bahan sekali
  2. Gaul hingga rata.