Bahan
- Ikan Pari ( 1 Ekor )
- Madu ( 1 Sudu Besar )
- Garam
- Gula Merah
- Air Asam Jawa
- Cili Padi (10 batang) - Hiris
- Bawang Besar (1/2 Biji ( Dadu )
- Tomato ( 1/2 Biji (Dadu)
Cara
- Perapkan Ikan Pari dengan madu + gula merah + Garam selama setengah jam.
- Kemudian bakar ikan dengan api sederhana 10 - 15 minit.
- Sediakan air asam jawa dicampur dengan bawang besar , tomato dan cili padi. Gaul sebati dengan garam dan gula sedikit.
Bahan :~
- Ikan Baru-Baru ( 2 Ekor )
- Air
- Bawang Putih - 3 biji (Hiris )
- Bawang Merah 1 biji (Hiris)
- Halis ( 1-2 cm ) - Hiris
- Kulit Kayu Manis - 1 Batang
- Bunga Lawang (1 kuntum )
- Halba ( 1/2 sudu kecil )
- Buah Pelanga ( 4 biji)
- Garam
- Ajinomoto (jika mahu) / Gula
- Tomato 2 biji - Hiris
- Daun Sup ( 1 batang)
Cara:~
- Tumiskan bawang merah + putih, kulit kayu manis, halia, bunga lawang, buah pelaga dan halba.
- Apabila kesemua bahan berbau wangi masukan pula Ikan Baru-baru bersama Air.Air ikut kesesuaian samada dalam 3 -4 mangkuk air (mangkuk besar).
- Tunggu hingga mendidih kemudian masukkan garam,gula atau ajinomoto.
- Kemudian masukan tomato & daun sup.