Jumaat, 4 Januari 2013

Jejari Ketam Bersos

BAHAN
  • Jejari Ketam
  • Sos ( Cili / Tomato )
  • Bawang Merah & Putih ( Hiris )
  • Garam
  • Gula
  • Cuka ( satu sudu besar )
CARA
  1. Tumiskan bawang.
  2. Masukkan cuka & sos.
  3. Masukkan Jejari ketam
  4. Mendidih masukkan garam, gula.


Kari Pisang

BAHAN 
  • Pisang ( Jenis Kari )
  • Rempah Kari
  • Daun Kari
  • Bawang Merah & Putih ( Kisar )
  • Santan / Susu Cair
  • Ayam ( potong kecil )
  • Garam , Gula
CARA
  1. Rebuskan Pisang hingga hampir empuk.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang.
  3. Masukkan rempah kari & daun kari, Masak rempah sampai garing
  4. Masukkan Ayam dan sedikit air.
  5. Masukan Santan
  6. Masukkan Pisang
  7. Masukkan garam, gula
  8. Masak hingga mendidih.


Roti John Ayam

BAHAN :~
  • Telur
  • Ayam ( Dadu, isi sahaja )
  • Bawang Besar ( Hiris )
  • Sos
  • Mayonis
  • Serbuk Lada Hitam
  • Roti Panjang dan dibelah bahagian tengahnya
CARA :~
  1. Kacau telur bersama ayam, bawang besar, dan lada hitam.
  2. Letakkan bahan yang dikacau diatas roti
  3. Telingkupkan supayan telur masak
  4. Angkat & letakkan sos & mayonis diatasnya.