Khamis, 25 Julai 2013

Biskut koko bersama badam


Bahan
  • Tepung Gandum ( 1 Cawan )
  • Marjerin ( 2 Sudu Besar )
  • Telur ( 1 Biji ) - Kuning sahaja
  • Esen Vanillan ( 1 penutup )
  • Baking Powder/ Serbuk Penaik ( 1 sudu Kecil )
  • Tepung Jagung ( 1 1/2 Cawan )
  • Choclate Rice ( 1 Botol )
  • Gula Kastor (1 Cawan Besar )
  • Serbuk Koko ( 3 Sudu Besar )
  • Badam Hiris ) -Sangai dalam kuali 5 - 8 minit sahaja.
Cara
  • Putarkan marjerin + gula kastor hingga sedikit kembang.
  • Masukkan telur + esen vanilla + tepung gandum + tepung jagung + baking powder + serbuk koko.
  • Uli hingga menjadi doh.
  • Canai doh bulat kecil dan leperkan menggunakan garpu kemudian letakkan diatasnya badam dan choclate rice.


Honey Cornflakes


Bahan
  • Cornflakes ( Kepingan Jagung ) *saya guna kellogs*
  • Buah Ceri (dadu) (Merah & Hijau )
  • Marjerin ( 2 Sudu Besar )
  • Gula Kastor ( 3 Sudu Besar )
  • Madu ( 4 Sudu Besar )
  • Kismis 
Cara
  • Gaulkan corflakes dengan madu, gula kastor + ceri + kismis
  • Kemudian masukkan dalam bekas
  • Panaskan oven 150 darjah celcius selama 10 minit.
  • Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 15 - 20 minit.