Bahan :~
- Ikan Termenung/Kembung (Panggang )
- Kunyit
- Garam
- Perasa ( Ajinomoto ) ~ Jika mahu.
- Minyak Masak
- Air Asam Jawa
- Cili Padi ( 20 biji ) ~ Jika mahu pedas ( Hiris )
- Bawang Besar ( Dadu )
- Tomato ( 1 Biji ) ~ Dadu
- Halia ( Hiris nipis )
Caran :~
- Gaulkan dan Perap Ikan bersama kunyit & garam. Panggang hingga masak dengan merenjis minyak sediky demi sedikit..
- Sementara Ikan masak, gaulkan air asam bersama bawang, cili padi, halia, tomato, garam, perasa.
- Apabila Ikan sudah masak, masukkan air asam yang telah siap di gaul.
- Biarkan beberapa minit sebelum makan supaya kesemua bahan diserap ke dalam Ikan utk mendapatkan rasa yang menarik.
# Selamat Mencuba !!! # (^_^)