Rabu, 19 Jun 2013

Kuih Ketayap


BAHAN

Kulit 

  • Tepung Gandum ( 1 Cawan )
  • Pewarna Hijau
  • Minyak masak / Santan ( 2 sudu Besar )
  • Air
Inti
  • Kelapa Parut ( 1 Cawan )
  • Gula Merah ( 3 Sudu Besar )
  • Air
  • Daun Panda ( Simpul)
  • Gula Pasir (secukup rasa )
CARA
  • Gaulkan tepung dengan kesemua bahan . Kisar 10 minit supaya halus.
  • Masakan inti. Masukan air biasa 1 1/2 cawan dengan Gula Merah. Biarkan cair. Kemudian masukan gula pasir dan kelapa. Biarkan hingga pekat dan kering. Biarkan ia sejuk.
  • Canai tepung tadi berbentuk bulatan dan nipis.
  • Angkat dan letakkan kelapa didalamnya. Gulungkan.
Selamat Mencuba !!