Rabu, 26 Disember 2012

Sup Tulang

Bahan :~
  • Tulang (isi sedikt )
  • Rempah sup / sup bujut (adabi )
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Batang Saderi
  • Kentang
  • Tomato
  • Halia
  • Kulit Kayu manis
  • Bunga Lawang
  • Buah Pelaga
Caranya :~
  
     *  Rebuskan tulang dahulu supaya senang empuk apabila dimasak.
  1. Panaskan minyak
  2. Tumiskan bawang merah & putih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, halia
  3. Tuangkan air ( terserah pada anda ) - sup
  4. Masukkan sup bunjut ( tulang ) / rempah sup
  5. Masukkan Tulang & Kentang ( tunggu mendidih & empuk )
  6. Masukkan tomato & batang saderi.
# nak lagi sedap goreng bawang besar sampai garing tuangkan dalam sup & biarkan sekejap ( mendidih )


Tiada ulasan:

Catat Ulasan