Jumaat, 29 Mac 2013

Asam Pedas Telur Tenggiri


Bahan :~
  1. Ikan Tenggiri ( 4 -5 keping )
  2. Telur Tenggiri ( 3 - 4 keping )
  3. Cili Kering ( Kisar )
  4. Bawang Merah & Putih ( Kisar )
  5. Lada Hitam ( 1 sudu kecil ) - Dtumbuk
  6. Serbuk Kunyit
  7. Air Asam Jawa ( 1 cawan Besar )
  8. Bendi ( 6 - 8 Batang )
  9. Halba
  10. Halia
Cara :~
  • Panaskan minyak masak untuk menumis. Masukkan bawang, halia dan halba. serta lada hitam. Biarkan seketika hingga agak garing. Masukkan cili kering yang telah dikisar bersama serbuk kunyit. 
  • Masukkan Ikan Tenggiri bersama air asam jawa. 
  • Tunggu mendidih. Masukkan bendi tunggu mendidih seketika, masukan pula telur ikan tenggiri. Tunggu hingga kesemua bahan masak. SELAMAT MENCUBA !!! =)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan