Khamis, 14 Mac 2013

Ikan Termenung Spicy Ma'are


Bahan :~
  • Ikan Termenung/Kembung (Panggang )
  • Kunyit
  • Garam
  • Perasa ( Ajinomoto ) ~ Jika mahu.
  • Minyak Masak
  • Air Asam Jawa
  • Cili Padi ( 20 biji ) ~ Jika mahu pedas ( Hiris )
  • Bawang Besar ( Dadu )
  • Tomato ( 1 Biji ) ~ Dadu
  • Halia ( Hiris nipis )
Caran :~
  • Gaulkan dan Perap Ikan bersama kunyit & garam. Panggang hingga masak dengan merenjis minyak sediky demi sedikit..
  • Sementara Ikan masak, gaulkan air asam bersama bawang, cili padi, halia, tomato, garam, perasa.
  • Apabila Ikan sudah masak, masukkan air asam yang telah siap di gaul.
  • Biarkan beberapa minit sebelum makan supaya kesemua bahan diserap ke dalam Ikan utk mendapatkan rasa yang menarik.
# Selamat Mencuba !!! # (^_^)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan