Khamis, 11 April 2013

Crispy Mushrooms / Cendawan Ranggup


BAHAN 
  • Cendawan ( 200 gram )
  • Tepung Ubi ( 1 Cawan )
  • Tepung Jangung ( 3 sudu Besar )
  • Jintan Manis 
  • Ketumbar
  • Lada Hitam ( Tumbuk sedikit sahaja ) - 5- 10 biji
  • Garam, Perasa & Gula
  • Serbuk Kunyit
Caranya
  1. Rendamkan cendawan dengan garam dahulu.
  2. Semetara itu, sediakan tepung untuk menggoreng. Masukan tepung Ubi + Tepung Jaggung + Jintan Manis + Ketumbar + Lada Hitam + Serbuk Kunyit +Garam + Perasa & Gula . Gaulkan kering tidak dicampur dengan air.
  3. Panaskan minyak masak ( setengah daripada saiz kuali ). Basuhkan cendawan tadi serta toskan.
  4. Celupkan cendawan dengan tepung. Goreng hingga warnanya keemasan.
SELAMAT MENCUBA !!! (^^,)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan