Bahan
- Udang ( 10 Ekor )
- Tepung Jaggung ( 5 sudu Besar ) *
- Tepung Ubi ( 1 sudu Kecil ) *
- Air *
- Serbuk Penaik ( Soda Berkabonat ) *
- Garam, Gula / Perasa *
- Lada Hitam (3 sudu ) - Tumbuk
- Santan / Susu Cair
Caranya
- Campurkan bahan yang bertanda (*) . Gaulkan rata jangan terlalu pekat. Tunggu dalam 10 minit - 15 minit.
- Sementara itu, panaskan minyak. Celupkan Udang bersama bahan yang telah siap dicampur.
- Goreng hingga garing dan kuning keemasan. Jika tepung tidak melekat pada udang, tuangkan sedikit demi sedikit.
- Kemudian masakan sos lada hitam. Campurkan lada hitam yang telah siap ditumbuk, santan, gula, garam dan perasa. Panakan hingga pekat. Boleh juga masukkan sedikit tepung jagung. SELAMAT MENCUBA..! (^_^)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan