Bahan
- Tepung Gandum ( 2 Cawan ) - Diayak
- Butter (boleh juga guna marjerin ) - ( 1/2 Cawan )
- Susu kotak UHT ( agak-agak )
- Esen Vanilla ( 1 Penutup )
- Gula Kastor ( 1 cawan )
- Soda Berkabonat ( 1 sudu Kecil )
- Serbuk Penaik (Baking Powder ) - 1 Sudu Besar
- Serbuk koko
- Coklat - Nutella
Cara
- Tepung Gandum di gaul dengan butter (didadu ) hingga sebati dan gembur. Masukan pula esen vanilla, soda berkabonat dan serbuk penaik. Gaulkan hingga rata.
- Masukkan pula susu sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.
- Bahagi doh menjadi 2.. Masukan serbuk koko dan uli sebati.
- Biarkan sekejap dalam 10 minit.
- Sapukan dulang pembakar dengan marjerin dan ratakan. Bentukkan doh tadi bulat dan sebesar 2 - 4 cm.
- Letakan doh dalam dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit. Jika tidak masak sepenuhnya bakar lagi
- Kemudian angkat dan belah bahagian tengan scones.
- Sapukan coklat atau apa sahaja yang anda suka.
Selamat Mencuba ! =)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan