Rabu, 3 Julai 2013

Asam Pedas Ikan Pari


Bahan :~
  • Ikan Pari ( 1 Ekor )
  • Cili Kering ( Kisar )
  • Air Asam Jawa ( 2 - 3 Cawan )
  • Bendi ( 4 Batang )
  • Halba ( 1 sudu kecil )
  • Bawang Merah ( Hiris )
  • Bawang Putih (Hiris )
  • Halia ( 1 cm ) (Hiris)
  • Lada Hitam ( 5 - 6 biji ) (Tumbuk Kasar )
  • Serbuk Kunyit ( 1 Sudu Kecil )
  • Garam , Perasa atau Gula ( Ikut kesukaan anda )
Cara :~
  • Panaskan minyak. Tumiskan Bawang Merah & Putih bersama halba serta halia. Tunggu hingga naik baunya.
  • Masukkan Cili dengan kunyit dan lada hitam. Tunggu hingga cili masak dan agak garing sedikit.
  • Kemudian masukan Ikan Pari biarkan Ikan setengah masak sebentar.
  • Masukan pula Air Asam Jawa. Biarkan ia mendidih,apabila mendidih masukkan pula Bendi . Biarkan ia mereneh 20 - 30 minit.
  • Kemudian masukan garam dan perasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan