Rabu, 9 Oktober 2013

Mi Siput Ranggup Sambal Tumis







Bahan :~
  • Mi Siput ( 5 keping )
  • Cili Kering ( Kisar ) ( 1/2 Cawan )
  • Ikan Bilis ( 2 sudu Besar )
  • Bawang Merah & Putih ( Hiris )
  • Gula ( 2 Sudu Besar )
  • Air Asam Jawa ( 2 Sudu Besar ) - Pekat
  • Air ( 1/2 cawan )
Cara :~

Sambal Tumis
  • Panakan minyak. Tumiskan Bawang Merah dan Putih. Masukkan cili Kering yang telah dikisar. Biarkan cili agak garing & masak. Masukkan Air asam jawa + Gula + Ikan Bilis dan Air biasa. Biarkan sambla pekat dan masak.
Mi Siput Ranggup
  • Panaskan minyak. Minyak biar betul2 panas. 
  • Gorengkan mi siput satu persatu hingga seperti keropok.
#makan dengan sambal tumis dengan sapu diatas mi siput tersebut.# =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan