Sabtu, 2 Mac 2013

Asam Pedas Ikan Nyok-Nyok


BAHAN ( 5 - 6  ORANG )
  • IKAN NYOK-NYOK
  • CILI KISAR ( 2 / 3 CAWAN )
  • BAWANG MERAH DAN PUTIH ( HIRIS / KISAR )
  • HALBA
  • KULIT KAYU MANIS (1)
  • BUNGA LAWANG (1)
  • AIR ASAM JAWA
  • BUNGA KANTAN
  • SAWI MASIN
  • GARAM
  • GULA / PERASA
CARANYA 
  1. PANASKAN MINYAK. TUMISKAN BAWANG, KULIT KAYU MANIS, HALBA & BUNGA LAWANG HINGGA BERBAU.
  2. MASUKAN CILI KISAR. TUNGGU HINGA CILI MASAK & GARING SEDIKIT.
  3. MASUKAN IKAN NYOK-NYOK, SAWI MASIN & BUNGA KANTAN
  4. TUNGGU MENDIDIH. MASUKAN GARAM, GULA/PERASA.
  5. MASAK DALAM 20 MINIT. KEMUDIAN HIDANGKAN.
# SELAMAT MENCUBA # =(^_^)Y

Tiada ulasan:

Catat Ulasan