Ahad, 3 Mac 2013

Gulai Nangka Daging


Bahan 
  • Nangka
  • Daging
  • Rempah Kari 
  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Lawang
  • Halba
  • Bawang Besar (Bombay ) Sebiji (Hiris)
  • Bawang Merah + Putih (Kisar)
  • Daun Kari
  • Halia ( Hiris)
  • Santan ( 1 biji/ 1 kotak )
  • Daging
  • Cili Kisar (1 sudu teh)
Cara 
  1. Rebus Nangka & Daging hingga empuk.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, daun kari, kulit kayu manis, halba & Bunga lawang.
  4. Masukkan rempah kari bersama cili kisar. Tunggu hingga garing.
  5. Masukan Nangka dan Daging. Masuk sedikit air. Tunggu mendidih seketika. Masukan Santan. Tunggu mendidih ( kacau supaya santan tidak pecah / naik minyak.
  6. Masak sehingga 30 - 45 minit.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan