Isnin, 3 Jun 2013

Bebola Ayam parutan Oren dengan Sos Lada Hitam


BAHAN
  • Isi Ayam ( Kisar ) ( 1 Mangkuk )
  • Tepung Campuran ( 3 Sudu Besar )
  • Garam ( secukupnya )
  • Serbuk Lada Hitam ( 1 Sudu Kecil )
  • Sos Lada Hitam
  • Parutan Kulit Buah Oren
CARA
  1. Campurkan isi ayam + tepung campuran (2 sudu ) + Garam + Serbuk Lada Hitam + Parutan kulit Oren
  2. Gaulkan kesemua bahan. Kemudian golekan bebola dengan lebihan tepung (1 sudu ) . Goreng bebola hingga kuning keemasan.
  3. Angkat bebola & asingkan.
  4. Panaskan Sos Lada Hitam dengan sedikit air. Didihkan hingga pekat. 
  5. Masukan bebola tadi dan gaul sebati.
SELAMAT MENCUBA !!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan