Bahan
- Tepung Gandum ( 1 Cawan )
- Tepung Jaggung ( 1 1/2 Cawan )
- Telur ( Kuning sahaja ) - 1 Biji
- Esen Vanilla ( 1 Penutup )
- Ceri ( 1/2 Paket ) Hijau dan Merah
- Kismis ( 2 Kotak kecil ) - Hiris
- Kelapa Kering ( Jika mahu ) memberi rasa lemak...
- Gula Kastor ( 1 Cawan ) nak manis tambah...
- Marjerin ( 1/2 Mangku )
Caranya - Putarkan gula kastor + marjerin hingga kembang.
- Masukan kedua-dua tepung gaulkan hingga rata.Kemudian masukkan Esen Vanilla.
- Uli hingga menjadi doh campurkan dengan kismis + kelapa kering + ceri.
- Bulatkan doh dan masukkan dalam acuan . Tekan sedikit seerta cucuk dengan lidi atau garpu supaya dalamnya masak.
- Bakar dalam suhu 160 hingga 180 darjah celsius (Atas & Bawah ) selama 15 - 20 minit. Kalau tidak masak tambah masa 3 - 5 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan