Sabtu, 6 Julai 2013

Ikan Duri Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak


Bahan :
  • Ikan Duri ( 1 Ekor ) - Saiz sederhana - Goreng dahulu
  • Santan ( 1 Biji )
  • Tempoyak  ( 1 Mangkuk Kecil )
  • Cili Padi ( 5 - 10 Tangkai )
  • Garam / Gula / Perasa
  • Serbuk kunyit ( 1 sudu Kecil )
  • Bawang Merah & Putih ( 2 - 3 sudu besar )
Cara
  • Masukkan Air bersama bawang + serbuk kunyit + cili padi. Biarkan ia mendidih.
  • Kemudian masukan tempoyak. Tunggu mendidih seketika sahaja. Masukkan pula santan. 
  • Kacau supaya santan tidak pecah minyak dan masukkan Ikan duri yang telah digoreng. Kemudian masukan garam secukup rasa.
  • Biarkan seketika.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan