Sabtu, 6 Julai 2013

Rempeyek Rempah


Bahan
  • Tepung Beras ( 2 Cawan )
  • Santan ( 3 sudu Besar )
  • Telur ( 1 biji ) 
  • Kapur ( secubit )
  • Garam (secukup rasa )
  • Kacang Tanah ( 1 mangkuk kecil )
  • Ikan Bilis ( 1 mangkuk kecil )
  • Jintan Manis ( 3 sudu Besar )
Cara
  • Campurkan tepung beras + santan + garam + kapur dan air hingga sebati. Jangan terlalu cair.
  • Panaskan minyak . Kemudian letakkan tepung tadi diatas acuan . Kemudian letakkan kacang tanah + ikan bilis + jintan manis. 
  • Celupkan ke dalam minyak. Biarkan hingga ia terkeluar dengan sendiri daripada acuan.
  • Kemudian goreng hingga kuning keemasan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan