Selasa, 17 Disember 2013

Keli Berlada


Bahan
  • Ikan Keli ( 2 ekor )
  • Cili Basah ( Merah / 3 tangkai ) 
  • Cili Padi ( 4 tangkai )
  • Halia ( 2cm/ hiris)
  • Bawang Besar Bombay ( 1/2 biji / Hiris)
  • Bawang Putih ( 2 ulas/Hiris)
  • Gula
  • Garam
  • Perasa (Ajinomoto/jika mahu)
  • Asam Jawa ( 1cm / sedikit sahaja )
  • Tepung Gandum ( 1 sudu Besar )
  • Kunyit ( serbuk )
Cara
  • Goreng Ikan Keli hingga garing dengan Kunyit & Garam sedikit Tepung Gandum.
  • Kisar Cili Basah + Cili Padi
  • Panaskan minyak masak tumis bawang merah + bawang putih + halia.
  • Masukkan bahan yang dikisar. Biarkan hingga garing.
  • Letakkan Ikan Geli yang digoreng tadi dalam pinggan.
  • Tuangkan diatas ikan sambal cili yang garing tadi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan