Bahan
- Ikan Keli ( 2 ekor )
- Cili Basah ( Merah / 3 tangkai )
- Cili Padi ( 4 tangkai )
- Halia ( 2cm/ hiris)
- Bawang Besar Bombay ( 1/2 biji / Hiris)
- Bawang Putih ( 2 ulas/Hiris)
- Gula
- Garam
- Perasa (Ajinomoto/jika mahu)
- Asam Jawa ( 1cm / sedikit sahaja )
- Tepung Gandum ( 1 sudu Besar )
- Kunyit ( serbuk )
Cara
- Goreng Ikan Keli hingga garing dengan Kunyit & Garam sedikit Tepung Gandum.
- Kisar Cili Basah + Cili Padi
- Panaskan minyak masak tumis bawang merah + bawang putih + halia.
- Masukkan bahan yang dikisar. Biarkan hingga garing.
- Letakkan Ikan Geli yang digoreng tadi dalam pinggan.
- Tuangkan diatas ikan sambal cili yang garing tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan